Najnowsze badania przeprowadzone przez australijskich naukowców sugerują, że bogata w błonnik dieta matki podczas ciąży może uchronić dziecko od zachorowania na astmę. W jaki sposób?

Co czwarte dziecko w Australii choruje na astmę. Choć schorzenie to często pojawia się w wielu pokoleniach tej samej rodziny, do tej pory nie zidentyfikowano jednak żadnego „genu astmy”. Z danych epidemiologicznych wynika jednak, że kraje, w których spożycie produktów bogatych w błonnik jest wysokie charakteryzują się stosunkowo niską zachorowalnością na astmę. Wiadomo też, że rezultacie rozkładu błonnika w jelitach, wytwarzane są związki chemiczne (m.in. octany), które zmniejszają u płodu aktywność genów odpowiedzialnych za stan zapalny.

Naukowcy z Monash University w Melbourne wysunęli hipotezę, że to dieta matki uboga w błonnik predysponuje dzieci do zachorowania na astmę oraz że zmiana na dietę wysoko błonnikową będzie miała odwrotny skutek.

W pierwszej kolejności badacze przeprowadzili eksperyment na myszach. Gdy poddano gryzonie działaniu alergenu, który zwykle wywołuje reakcje analogiczną do napadu astmy u ludzi, reakcja ta wystąpiła tylko u tych, które karmione były dietą ubogą w błonnik. Okazało się, że myszy karmione dietą wysoko błonnikową miały w jelitach charakterystyczny profil flory jelitowej, który gwarantował, że w procesie trawienia błonnika powstają przeciwzapalne octany. Australijscy naukowcy odkryli, że octany przedostają się przez łożysko do krwiobiegu płodu i wpływają na ekspresję genów odpowiedzialnych za stan zapalny, zmniejszając tym ich ryzyko zachorowania na astmę po urodzeniu.

Wyniki tych badań sugerują, że za „dziedziczność” astmy odpowiedzialna jest epigenetyka, czyli proces przekazywania cech z pokolenie na pokolenie nie związany z mutacjami w DNA. Na przykład dzieci kobiet palących podczas ciąży mają podwyższone ryzyko zachorowania na astmę, ponieważ związki chemiczne zawarte w dymie papierosowym aktywują geny związane ze stanem zapalnym.

Rezultaty badania pomagają też wyjaśnić bardzo niską zachorowalność na astmę u dzieci wychowanych na australijskich farmach. Powodem tego może być dieta oraz ekspozycja na działanie mikrobów zawartych w odchodach zwierząt hodowlanych, których pokarm zawiera głównie błonnik.

Źródło: Australian Broadcasting Corporation