Koalicja na Rzecz Walki z Cukrzycą ogłasza w tym roku listopad „Miesiącem Menu  dla diabetyka”. Powstała m.in. książka kulinarna z przepisami dla diabetyków, a w niektórych restauracjach będzie menu dla osób z cukrzycą. 

Akcja społeczna „Menu dla diabetyka” została zainicjowana w listopadzie 2014 roku po to, by pomóc osobom z cukrzycą przygotowywać smakowite i proste dania zgodne z wytycznymi diety cukrzycowej, tak aby było nie tylko zdrowo, ale także smacznie. Dlatego od listopada wybrane restauracje i kawiarnie wprowadzą do swoich kart dania dedykowane diabetykom. Przepisy na te potrawy zostały zebrane i przeliczone przez dietetyków i ocenione przez edukatorów diabetologicznych. Ponadto w pięciu miastach w Polsce odbyły się specjalne szkolenia dla personelu lokali gastronomicznych, podczas których ich pracownicy dowiedzieli się, jak komponować zdrowe posiłki dla diabetyków, jakich zasad należy przestrzegać i jak przeliczać wymienniki węglowodanowe i węglowodanowo-białkowe dań. Do akcji włączyły się restauracje z Warszawy, Łodzi, Poznania, Krakowa i Krapkowic. Poza tym wydana została książka kulinarna dla diabetyków, do której przepisy przekazali partnerzy akcji: szefowie kuchni i blogerzy kulinarni.

PRODUKTY ZALECANE W DIECIE CUKRZYCOWEJ:

  • NABIAŁ (kefir, chudy twaróg, jogurt naturalny)
  • PIECZYWO (pełnoziarniste, razowe)
  • KASZE (gruboziarniste, kasza jęczmienna, jaglana, gryczana)
  • WARZYWA I KIEŁKI (nasiona roślin strączkowych, fasola, soczewica, ogórki, pomidory, kalafior, papryka, rzodkiewka, sałata zielona, szparagi, kapusta pekińska, seler, brukselka)
  • WARZYWA STRĄCZKOWE (soja, soczewica, groch, fasola szparagowa)
  • OWOCE (o niskim IG i IŁ – owoce  te spożywamy w ilościach 200-300 g na dobę)
  • BIAŁKO (mięso z kurczaka, wołowina, chude gatunki mięsa (cielęcina, wołowina, indyk), ryby morskie)
  • ORZECHY

Najważniejsze zasady diety cukrzycowej

1.  Regularne posiłki. Ważne jest przestrzeganie dziennego harmonogramu żywieniowego. Posiłki w diecie cukrzycowej należy jadać dość często w mniejszych ilościach. Najlepiej, by odbywało się to w 3-4 godzinnych odstępach czasowych. To przyczynia się do wyzbycia uczucia głodu. To z kolei wiąże się ze zmniejszeniem stężenia cukru w naszym organizmie. Pierwszy posiłek spożywamy najpóźniej do 2 godzin po przebudzeniu, a ostatni do 2 godzin przed snem.

2.  Kalorie. Dieta musi być oparta o dzienny harmonogram zapotrzebowania na kalorie:
Zapotrzebowanie energetyczne
1000 – 1300 kcal – osoby otyłe
1500 – 1800 kcal – chorzy z nadwagą – osoby niepracujące lub lekko pracujące
2000 – 2200 kcal – chorzy z prawidłową masą ciała – osoby niezbyt ciężko pracujące
2400 – 3000 kcal – chorzy z niedowagą – osoby ciężko pracujące

3.  Niski poziom IG i ŁG. W diecie cukrzycowej szczególnie trzeba zwracać uwagę na niski poziom indeksu glikemicznego i ładunku glikemicznego w produktach. Warto korzystać z tabel

4.  Proporcje. Posiłki powinny zawierać każdą grupę pokarmową, czyli tłuszcze, węglowodany, białka itd. w odpowiednich proporcjach: Dzienny plan żywieniowy oparty o dietę cukrzycową powinien składać się z węglowodanów (45-50%), tłuszczy (30-35%), a także białka (15-20%).

5.  Białko. Zalecane są przede wszystkim produkty zawierające białko to ryby i chude mięsa. Oczywiście również można zastosować rośliny strączkowe, a także chudy nabiał.

6.  Tłuszcze. Źródłami tłuszczu w diecie powinny być oleje roślinne, orzechy;

7.  Warzywa. Zalecane są niemal wszystkie warzywa z wyłączeniem ziemniaków, buraków, a także kukurydzy. Te należy spożywać jak najrzadziej, max. 2 razy w tygodniu;

8.  Napoje. Należy spożywać napoje bez dodatku cukru, oczywiście najlepsza jest zwykła, czysta, niegazowana woda, lub też kawa bez cukru.

9.  Błonnik. Zaleca się spożywanie błonnika (25-40 g/d), który spowalnia proces trawienia węglowodanów, a także hamuje nagłe skoki glukozy we krwi

10.  Magnez. Zwiększa zdolność tolerancji glukozy dlatego zaleca się spożywanie produktów bogatych w ten minerał m.in. orzechy, rośliny strączkowe.

Źródło: Medexpress.pl