Kobieta w rękawiczkach i szaliku wydmuchuje nos.

Leku na wirusową chorobę zakaźną górnych dróg oddechowych, potocznie zwaną przeziębieniem, jak na razie nie wynaleziono. Nie ma też i raczej nie będzie szczepionki, ponieważ w procesie chorobowym uczestniczy zbyt wiele wirusów, które szybko mutują. U progu sezonu przeziębieniowego warto więc pamiętać o pokarmach i napojach, które mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania lub złagodzić przebieg tego schorzenia.

 

Pestki dyni

Są bogatym źródłem cynku. Pierwiastek ten ma wpływ na wszystkie podstawowe procesy życiowe. Hamuje też replikację wirusów oraz wpływa na pracę układu odpornościowego – m.in. wzmacniając działanie interferonu. Picie alkoholu wpływa na obniżenie poziomu cynku w organizmie, dlatego po pestki z dyni powinny jak najczęściej sięgać osoby, które nie stronią od napojów wyskokowych.

Tuńczyk

Ryba ta zawiera sporo selenu, który pomaga naszym komórkom bronić się przed wolnymi rodnikami i wzmacnia układ odpornościowy. Dobrymi źródłami selenu są też orzechy brazylijskie, soczewica, sproszkowane borowiki, nasiona słonecznika. Należy jednak zachować umiar – nadmiar selenu w organizmie może być toksyczny.

Grzyby

Chodzi o zawarty w nich beta-glukan. Polisacharyd ten, stanowiący składnik budulcowy ścian komórkowych drożdży, grzybów i zbóż, wykazuje silną aktywność biologiczną. Zwiększa produkcję białych krwinek oraz neutralizuje wolne rodniki. Najwięcej beta-glukanu zawierają borowiki, pieczarki i boczniaki.

Bataty

Są bogatym źródłem witaminy A. Zaledwie 100 g ugotowanego (bez soli) lub pieczonego batata zapewnia 120 proc. dobowego zapotrzebowania na witaminę A (a także 24 proc. zapotrzebowania na witaminę C i 24 proc. na magnez).

Zielona herbata

Wysoka zawartość flawonoidów (czyli związków polifenolowych będących przeciwutleniaczami) sprawia, że napój ten ma działanie antyrodnikowe. Zwiera też taninę, która ma działanie antybakteryjnie oraz antywirusowe.

Źródło: Medexpress.pl