Śliwki w garnku i kompot obok

Śliwki, gruszki, jabłka, pigwa – warto sięgnąć po te owoce jesienią. Dlaczego?

1. Dzika róża

  • wygładza, nawilża naszą skórę,
  • owoce dzikiej róży działają wzmacniająco.

2. Jabłka

  • pektyny zawarte w jabłkach chronią przed zawałem i miażdżycą,
  • zawarte w skórce pektyny oczyszczają organizm z trujących substancji,
  • zawarta w jabłkach witamina C zapewnia młody i zdrowy wygląd skóry.

3. Śliwki

  • poprawiają apetyt i działają korzystnie na trawienie,
  • działają antynowotworowo oraz przeciwmiażdżycowo,
  • bogate są w witaminy: A, C, E, B6, K, potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez oraz błonnik.

4. Pigwa

  • przetwory z pigwy poprawiają odporność,
  • pigwa bogata jest w witaminy: C i A,
  • napar z pigwy pomaga w walce ze zgagą, refluksem i niestrawnością.

5. Gruszki

  • bogate są w witaminy A, C, E i PP, a także w potas, wapń, żelazo i cynk,
  • gruszki zalecane są osobom, które mają problemy z kamicą nerkową i zapaleniem dróg moczowych.

6. Żurawina

  • uznawana jest za naturalny antybiotyk,
  • blokuje wchłanianie cholesterolu i nie pozwala na zatykanie się naczyń krwionośnych.

Źródło: xnews