Kosz z owocami i warzywami.

Papryka, pomidory, ogórki, kapusta, kalafior, fasolka szparagowa – m.in. te warzywa znajdziemy na polskich bazarach. Warto je jeść. Dlaczego?

Lato to dobry czas, żeby zacząć się odchudzać, warto również pomyśleć o poprawie odporności, dlatego trzeba jeść warzywa bogate w witaminę C, takie jak papryka, kalafior czy kapusta. Są nie tylko bogate w składniki mineralne i odżywcze, ale też dzięki niewielkiej zawartości kalorii pomogą zachować szczupłą sylwetkę.

Kalafior – na szczupłą figurę

Kalafior to warzywo z rodziny kapustnych. Stanowi jedno z cenniejszych źródeł składników odżywczych. Jest bogaty w sód, potas, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk i karoteny. Zawiera wiele witamin, takich jak: K, B1, B2, B6, C oraz kwasy: nikotynowy i pantotenowy. Jest warzywem dietetycznym – prawie w ogóle nie zawiera tłuszczów i białka, co sprawia, że dostarcza tylko ok. 20 kcal na 100 g. Kalafior jest lekkostrawny i pozostawia uczucie sytości na długi czas, dlatego jest szczególnie polecany osobom dbającym o linię. Może być spożywany na surowo lub gotowany, jako składnik sałatek, zup, zapiekanek warzywnych lub dodatek do mięsa. Zamrożony nie traci swoich właściwości.

Kapusta – na włosy skórę i paznokcie

Wszystkie odmiany kapusty są wartościowym źródłem składników odżywczych, takich jak witaminy, minerały oraz błonnik pokarmowy. Spośród składników mineralnych, obecnych w kapuście, na uwagę zasługuje duża zawartość potasu i wapnia. Dodatkowo kapusta jest bogata w siarkę, która korzystnie wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci. Stanowi naturalne źródło witaminy C, która wzmacnia odporność organizmu i redukuje częstotliwość przeziębień.

Ostrego smaku i nieprzyjemnego zapachu można uniknąć dzięki odpowiedniemu sposobowi przyrządzania kapusty. We wstępnej fazie należy gotować ją bez przykrycia, by część zawartych w niej olejków eterycznych mogła swobodnie ulotnić się wraz z parą wodną. Dzięki temu potrawa będzie miała delikatny bukiet smakowo-zapachowy.

Kapusta ma niewielką kaloryczność. Trzeba jednak pamiętać, by właściwie dobierać pozostałe składniki do przygotowywanych z niej potraw, tak by zachowała swoje dietetyczne właściwości.

Papryka – na wzmocnienie odporności

Żeby wzmocnić organizm przed nadchodzącą jesienią, nie należy zapominać o papryce. W każdej świeżej papryce jest duża zawartość witamin B i C oraz potasu, żelaza, magnezu czy wapnia. Jednak najwięcej witaminy C mają w sobie odmiany o intensywnym czerwonym kolorze. Papryka jest dobrym źródłem błonnika, a także ma działanie moczopędne, dlatego też reguluje pracę przewodu pokarmowego oraz pomaga usunąć nadmiar toksyn z organizmu. Zwiększa wydzielanie soków trawiennych, jak również pomaga przy wzdęciach i zaparciach. Często spożywana – zmniejsza ciśnienie krwi. Dzięki zawartości beta-karotenu oraz luteiny pozytywnie wpływa na kondycję skóry oraz wzroku.

Źródło: Medexpress.pl