Co trzecie polskie dziecko w wieku 5-36 miesięcy ma nieprawidłową masę ciała, a co piąte w wieku szkolnym ma nadwagę lub otyłość. To alarmujące wyniki najnowszych badań Instytutu Matki i Dziecka oraz Instytutu Żywności i Żywienia.

Pierwsze lata życia są najważniejsze dla rozwoju organizmu, późniejszego funkcjonowania oraz zdrowia. To w okresie 1000 pierwszych dni, liczonym od momentu poczęcia, kształtują się nawyki żywieniowe, które zależą od wyborów i przykładu rodziców. To istotne, ponieważ wykształcone w tym czasie – zarówno prawidłowe, jak i nieprawidłowe – preferencje smakowe i nawyki mają największą szansę na przetrwanie do dorosłości. Jak wynika z przeprowadzonego przez Instytut Matki i Dziecka badania „Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku od 5. do 36. miesiąca życia”, rodzice napotykają wiele trudności w żywieniu dzieci w pierwszym okresie ich życia, co rodzi poważne konsekwencje. Polskie niemowlęta zbyt szybko są odstawiane od piersi (tylko 54 procent kobiet karmi w ten sposób przynajmniej do 6. miesiąca życia), a za wcześnie poznają smaki z „dorosłego stołu”. 61 procent z nich ma rozszerzaną dietę przed 5. miesiącem życia, czyli niezgodnie z zaleceniami ekspertów, a ponad połowa niemowląt niekarmionych piersią otrzymuje te same posiłki, co reszta rodziny. Tymczasem ich wciąż rozwijające się, wrażliwe organizmy nie są gotowe na potrawy z dodatkiem cukru czy soli! Aż 88 procent dzieci po 1. roku życia spożywa za mało warzyw, za to otrzymują one posiłki dosalane (83 procent) i nadmierną ilość cukru (75 procent). Konsekwencje tych nieprawidłowych zachowań żywieniowych mogą być fatalne w skutkach. Dzieci urodzone po roku 2000 mają szansę zostać pokoleniem, które będzie żyło krócej od swoich rodziców.

Alarmujące prognozy
Już 32 procent dzieci w wieku 5-36 miesięcy ma nieprawidłową masę ciała. Problem ten, zamiast zniknąć, rośnie razem z najmłodszymi – aż 22 procent uczniów ma nadwagę lub otyłość. To również skutek nieprawidłowego stylu życia. Dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym, zamiast oglądać telewizję czy korzystać z komputera, każdego dnia powinny być aktywne. Zgodnie z założeniami Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej Dzieci i Młodzieży codzienne spacery, zabawa i jazda na rowerze czy basen kilka razy w tygodniu to sposób na utrzymanie formy i prawidłowy rozwój. Jeśli ta sytuacja się nie zmieni już za kilka lat 21 procent kobiet i 18 procent mężczyzn na świecie będzie miało otyłość. Te prognozy są przerażające, bowiem otyli rodzice to 70 procent prawdopodobieństwa, że ich dziecko również będzie dotknięte przez tę chorobę.

Rozwiązanie: profilaktyka
Maluch ma zupełnie inne potrzeby żywieniowe niż dorosły, a jego organizm wciąż się rozwija i jest wyjątkowo wrażliwy. To właśnie 1000 pierwszych dni jest etapem kluczowym dla kształtowania się narządów i układów dziecka, a także nawyków żywieniowych oraz preferencji smakowych, które prawdopodobnie pozostaną również w życiu dorosłym. Do wzrostu świadomości na temat zależności między żywieniem w początkowym okresie życia wśród rodziców może się przyczynić wyłącznie nieustanna i konsekwentna edukacja. Działania podejmowane w jej ramach przez lekarzy, dietetyków czy programy edukacyjne powinny dotyczyć żywienia na etapie ciąży, promocji karmienia piersią, a także diety niemowląt i małych dzieci, dopasowanej do ich wyjątkowych potrzeb. Kiedy rodzice poznają i zrozumieją zalecenia żywieniowe dla najmłodszych, łatwiej będzie im zadbać o ich przyszłe zdrowie.

Źródło: materiały prasowe