Wielkanocne potrawy na stole

Problemy z trawieniem? Co zrobić jeśli przesadziliśmy w święta z obżarstwem? Podpowiada mgr farmacji Beata Chudzińska.

Wzdęcia powstają na skutek nadmiernego gromadzenia się gazów w jelitach. Ich przyczyną mogą być np. napoje gazowane, nasiona strączkowe, kapusta. W zwalczaniu wzdęć najczęściej stosuje się preparaty, zawierające symetykon lub dimetykon w postaci kapsułek lub kropli. Ulgę po zjedzeniu obfitego posiłku przynosi herbata miętowa albo rumianek.

W dolegliwościach takich jak: uczucie pełności w żołądku, wzdęcia, zaparcia stosowane są preparaty z kurkumy, która pobudza miąższ wątroby i zwiększa wytwarzanie kwasów żółciowych. W niestrawności i zaburzeniach żołądkowo – jelitowych z odbijaniem, nudnościami, bólami brzucha ulgę przyniesie ostropest plamisty. Dzięki kompleksowi substancji, określanych, jako sylimaryna, działa także ochronnie na wątrobę oraz błonę śluzową żołądka. W dolegliwościach trawiennych, związanych z dysfunkcją wątroby, pęcherzyka żółciowego stosuje się także tabletki z wyciągiem z czarnej rzodkwi, ziela karczocha, w połączeniu z kwasem dehydrochlorowym i olejkiem miętowym.

Źródło: Medexpress.pl