Śródziemnomorskie jedzenie

Dieta bogata w ryby, warzywa i owoce, orzechy, nasiona i oliwę z oliwek, w połączeniu z ograniczeniem spożycia czerwonego mięsa i alkoholu może zmniejszyć ryzyko progresji raka piersi – ogłosili włoscy naukowcy podczas trwającego w Chicago kongresu ASCO.

Badaniem objęto 307 kobiet leczony z powodu wczesnych stadiów raka piersi. Część z nich (199 osób) przez kolejne 3 lata stosowało klasyczną dietę śródziemnomorską, podczas gdy pozostałe 108 pozostało przy swoim dotychczasowym sposobie odżywiania się, choć nieco skorygowanym wg ogólnych zaleceń zdrowego odżywiania się.

Po 36 miesiącach okazało się, że do nawrotu choroby nowotworowej doszło u 11 kobiet z grupy na „zwykłej” diecie i u ani jednej z grupy z dietą śródziemnomorską. – Choć było to badanie na stosunkowo nielicznej grupie, warte jest uwagi. Znaczenie interwencji dotyczących stylu życia u chorych leczonych przeciwnowotworowo jest tematem, który coraz bardziej przyciąga uwagę onkologów – komentuje prof. Erica Mayer z Harvard Medical School, dyrektor ds. badań klinicznych w Dana-Farber Cancer Institute. – Jednak wyniki dotychczasowych badań były częściowo sprzeczne – wiąż nie ma pewności, jakie konkretnie produkty spożywcze są najbardziej oraz najmniej korzystne dla pacjentek, które pokonały raka piersi – dodaje specjalistka.

Inną, bardzo istotną słabą stroną włoskiego badania było nieuwzględnienie zmian masy ciała pacjentek oraz ich aktywności fizycznej. Ponadto badanie nie było randomizowane – kobiety same wybierały, który rodzaj diety chcą stosować.

Źródło: Science World Report