Skrzynka z warzywami.

Świeże warzywa, pełnoziarniste pieczywo, rośliny strączkowe czy tłuszcze roślinne – te produkty warto jeść częściej.

Instytut Żywności i Żywienia w piramidzie zdrowego żywienia i aktywności fizycznej na pierwszym miejscu stawia ruch, a już na drugim – uzupełnienie diety w odpowiednią ilość warzyw i owoców. W teorii powinniśmy je jeść aż pięć razy dziennie. Warto przemyśleć więc, dlaczego tak ważną część naszego żywienia powinny stanowić produkty roślinne, a także zaczerpnąć garść wskazówek dotyczących odżywiania z przepisów i zaleceń diety bezmięsnej. Oto garść produktów, po które wzorem wegetarian powinniśmy sięgać:

Soja

Bardzo istotnym składnikiem diety wegetariańskiej jest soja – bogata w białko i tłuszcze roślinne. Doskonale smakuje w formie pasztetu, kotlecików czy ciasteczek. Na rynku dostępny jest także napój sojowy. Jeżeli nie wyobrażamy sobie życia bez mięsa, możemy raz na jakiś czas zastąpić tradycyjnego kotleta potrawą przygotowaną właśnie na bazie soi.

Oleje roślinne

W diecie wegetariańskiej do przygotowania potraw wykorzystywane są oleje roślinne, a także powstała na ich bazie margarynę – to źródła zdrowych tłuszczów roślinnych, bogatych w korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe. Do smażenia wykorzystuje się wysokiej jakości rafinowany olej roślinny – rzepakowy lub słonecznikowy. Oba oleje charakteryzują się tzw. stabilnością oksydacyjną oraz odpornością na utlenianie – oznacza to, że podgrzewane do wysokiej temperatury nie tracą swoich właściwości. Podobnie dostępne na rynku produkty z mixem olejów, wzbogacone dodatkowo o witaminy – A i D. Sałatki oraz inne dania przygotowywane „na zimno” uzupełniane są o oliwę z oliwek, która także bogata jest w niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu kwasy Omega-3 i Omega-6.

Ciemnozielone warzywa

Podstawą diety wegetariańskiej stanowią warzywa – zwłaszcza te, które zawierają wiele cennych witamin. Szczególną rolę odgrywają w jadłospisie wegetarian warzywa ciemnozielone, takie jak brokuły, zielona fasola, groszek, szpinak czy kapusta. Brokuły stanowią doskonałe źródło wapnia w diecie bezmięsnej. Zielona fasolka zawiera m. in. kwas foliowy, a także witaminę B6, która wspomaga tworzenie czerwonych krwinek, funkcjonowanie układu odpornościowego, metabolizm białka oraz regulację aktywności hormonalnej. Jak wykorzystać je w kuchni? Na przykład szpinak to dobry zamiennik mięsnego farszu w naleśnikach, lasagne, makaronie czy pierogach.

Dynia

Pestki dyni, zawierające „dobre” tłuszcze roślinne, uzupełniają w diecie wegetariańskiej także poziom żelaza, witaminy C i witaminy D. Warto dorzucać je do sałatek czy zup.

Bakalie

Daktyle, figi, morele czy kokos, a także stosunkowo wysokokaloryczne – orzechy (100g orzechów włoskich to aż 645 kalorii), stanowią doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka i mikroelementów. Wpływają również na prawidłowy poziom „złego” cholesterolu we krwi.

Awokado

Innym źródłem korzystnych tłuszczów roślinnych w diecie wegetariańskiej jest awokado. Sprawdza się doskonale w sałatce, w formie pasty na kanapki, zupy lub sosu. Wegetariańskie sposoby przygotowania awokado bywają jednak jeszcze bardziej fantazyjne – na bazie tego zielonego owocu powstają również znakomite kotleciki czy są wykorzystywane do… sushi.

Źródło: medexpress.pl