Źródła wapnia

Dieta pozbawiona nabiału stosowana w młodym wieku może zagrażać kondycji układu kostnego w późniejszym życiu – ostrzegają brytyjscy naukowcy.

Ankieta przeprowadzona przez National Osteoporosis Society (NOS) pokazała, że jedna piąta Brytyjczyków poniżej 25. roku życia ogranicza lub całkiem eliminuje ze swojego menu nabiał.

Badanie ankietowe objęło 2000 osób, z których 239 nie ukończyło 25. roku życia, a 339 było w wieku 25–35 lat. Okazało się, że jakiś rodzaj diety stosuje, bądź stosowało 70 proc. osób pomiędzy 18. a 35. rokiem życia. Co piąty ankietowany w wieku 18-25 lat całkowicie lub częściowo unikał produktów mlecznych.

Zaniepokojeni wynikami autorzy ankiety przestrzegają przed bezrefleksyjnym uleganiem dietetycznym modom: wyeliminowanie z diety produktów mlecznych może być szkodliwe dla zdrowia, o ile nie zostaną one zastąpione innym źródłami wapnia i innych ważnych składników.

Z kolei wg. niedawnego badania Food Standards Agency niemal połowa młodych Brytyjczyków w przedziale wiekowym 16-24 uważa, że cierpi na nietolerancję laktozy (jednak tylko 24 proc. z nich usłyszało taką diagnozę od lekarza). Dla porównania: wśród seniorów 75+ nietolerancję laktozy przypisywało sobie 8 proc. ankietowanych.

– To, jak się odżywiamy na progu dorosłości ma fundamentalne znaczenie dla zdrowia. Bliżej trzydziestki jest już za późno, aby odwrócić szkody spowodowane w tkance kostnej źle wyrównaną dietą z niedoborami składników odżywczych – podkreśla prof. Susan Lanham-New z University of Surrey, doradca NOS.

– Rezygnacja z nabiału nie musi być niekorzystna dla zdrowia – uspokaja rzecznik British Nutrition Foundation. – Ważne jest jednak, aby zapewnić organizmowi dostateczną ilość wapnia z innych źródeł, wśród których wymienić można pieczywo, płatki zbożowe, ryby, orzechy, nasiona, zielone warzywa liściaste, strączkowe, a także szeroką gamę „alternatywnych” produktów [np. mleko ryżowe, sojowe, migdałowe], które są wzbogacane wapniem.

Źródło: National Osteoporosis Society / BBC News