Kobieta trzyma stopy na wadze.

Eksperci odradzają diety-cud. Szczególnie przed wakacjami wiele osób zaczęło „katować się”, głodować, żeby schudnąć. Czym to może grozić? 

Diety selektywne – takie jak Dukana, Atkinsa, paleo – wykluczają część pokarmów i akcentują inne, dlatego nie są właściwie zbilansowane i nie są wskazane dla zdrowej osoby. Jedzenie jednego rodzaju produktów, np. tylko warzyw, przekłada się na chwilowy efekt. Pozbywamy się nie tkanki tłuszczowej a wody. Potem jednak kilogramy szybko wracają, a organizm zostaje nadwyrężony. Panuje przekonanie, że pieczywa i makarony tuczą, dlatego powinno się z nich zrezygnować. To poważny błąd, ponieważ produkty mączne są źródłem cennych składników, między innymi witaminy B.

Co trzeba zrobić, żeby skutecznie schudnąć zmieniając sposób odżywiania?

  • Pięć dań dziennie – bogatych we wszystkie składniki odżywcze (białka, tłuszcze, węglowodany). Dania powinny być smaczne, a porcje stosunkowo małe. Powinniśmy się najeść, a nie objeść.
  • Śniadanie powinno stanowić główny, najbardziej obfity posiłek.
  • Kolację należy zjeść najpóźniej dwie godziny przed snem. Powinna ona bazować na białku (mięso, ryby, nabiał), ponieważ białko nie stymuluje wydzielania insuliny, tylko hormon wzrostu, który pomaga spalać tkankę tłuszczową.
  • Pić odpowiednią ilość wody (ok. 1,5 – 2l na dobę), najlepiej niegazowanej, średnio zmineralizowanej. Wodę należy pić powoli i systematycznie, w rozłożeniu na całą dobę.
  • Ograniczać ilość soli w pożywieniu.
  • Dbać o dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości tłuszczów nienasyconych, które znajdziemy w rybach morskich, oliwie, oleju rzepakowym czy orzechach.
  • Zamienić cukier rafinowany na cukier z brzozy, czyli ksylitol, który ma niższy indeks glikemiczny i zmniejsza apetyt na słodycze.
  • Gotowe produkty, nawet te dietetyczne, zastąpić naturalnymi, domowymi produktami – np. zamiast jogurtu owocowego wybrać naturalny i wkroić do niego świeże lub suszone owoce, zamiast gotowych wędlin samemu upiec chude mięso, przyprawione świeżymi lub suszonymi ziołami.
  • Spośród produktów mącznych (chleb, makarony itp.) wybierać te z pełnego ziarna, czyli z mąki z pełnego przemiału.
  • Unikać produktów smażonych, ciężkich sosów, majonezu (można go zastąpić jogurtem).
  • Chudnąc nie więcej niż dwa kilogramy na tydzień.
  • Stałym elementem zdrowej kuracji odchudzającej jest wysiłek fizyczny. Bez względu na to czy spacerujemy, biegamy czy pływamy, istotna jest systematyczność. Na początek w zupełności wystarczą trzy dni w tygodniu, po 30 minut.

Źródło: materiały prasowe