Kakao ma cała masę związków odżywczych, o działaniu antyoksydacyjnym i prozdrowotnym. Jakie są korzyści płynące z kakao?

• Kakao zawiera wiele polifenoli i fitozwiązków o charakterze antyoksydacyjnym,
• Badania wykazały że kakao może modulować ciśnienie krwi,
• Związki zawarte w kakao mogą poprawiać wrażliwość na insulinę, pomagać utrzymać odpowiednią masę ciała,
• Poprawia nastrój – zawiera fenyloetyloaminę,
• Pomocne na zaparcia,
• Zawiera sporo miedzi – może być pomocne przy niedoborze,
• Poprawia parametry lipidogramu, może też chronić przed cukrzycą II,
• Zawiera flawonoidy i epikatechiny chroniące przed chorobami neurodegeneracyjnymi,
• Działa antyzapalnie – hamuje NF-KB,
• Dobra gorzka czekolada może być pomocna na PMS,
• Zawiera wiele związków wymiatających komórki nowotworowe,

Kiedy ostrożnie?

• Kakao niestety może uczulać. Gdy po spożyciu pojawiają się różne reakcje alergiczne – trzeba unikać
• Problem mogą mieć osoby z nietolerancją histaminy
• Gdy po spożyciu większej ilości boli głowa – może być problem z przetwarzaniem amin (np. różne polimorfizmy DAO MAO)
• Czasem kakao może pogarszać objawy trądzikowe
Jaką czekoladę wybierać? Najlepiej z jak największą ilością surowego, nieprzetworzonego kakao. Bez emulgatorów i dodatków.

Źródło: Medfood.com.pl