Czy wolno jeść cukier w trakcie diety? Jak najbardziej, ale w umiarkowanych ilościach – przekonują eksperci od żywienia.
Na pewno nie można wyeliminować warzyw i owoców, które zawierają cukier. Według WHO ilość cukru dodanego w codziennej diecie nie powinna przekraczać 12 łyżeczek.
„Dla przeciętnego człowieka o dziennym zapotrzebowaniu energetycznym na poziomie ok. 2 tys. kalorii odpowiednie będzie ok. 10-12 łyżeczek cukru. Najlepiej gdyby był to cukier różnego pochodzenia, żeby to były cukry naturalne, nie tylko te dodane. WHO również zaleca, żeby osoby, które mają problemy z przemianami węglowodanów, jak cukrzyca typu I, II czy insulinooporność, ograniczały tę ilość do 5 proc., czyli do 5 łyżeczek cukru” – mówi Ewa Kurowska, dietetyczka.
Dietetycy uważają jednak, że nie należy sobie odmawiać także przyjemności zjedzenia deseru.Warto „odchudzić” słodycze dodając od ciast czy deserów: miód, stewie czy ksylitol.
Źródło: Medexpress.pl