NAJNOWSZE ZDROWOTNE INFORMACJE

AKTUALNOŚCI PIASTUN SPZOZ

23-04-201823-04-2018

Tężyczka – jak sobie z nią radzić?

23-04-2018|

Tężyczka to nadpobudliwość nerwowo-mięśniowa wynikająca z niedoboru wapnia i/lub magnezu. Tężyczka to bardzo częsty problem, niestety dość trudno ją zdiagnozować, a objawy bywają niecharakterystyczne i mogą imitować inne choroby (pacjenci często odsyłani są z [...]

23-04-201823-04-2018

Czekolada – zdrowa czy nie?

23-04-2018|

Kakao ma cała masę związków odżywczych, o działaniu antyoksydacyjnym i prozdrowotnym. Jakie są korzyści płynące z kakao? • Kakao zawiera wiele polifenoli i fitozwiązków o charakterze antyoksydacyjnym, • Badania wykazały że kakao może modulować [...]

23-04-201823-04-2018

ALKOHOL – kilka faktów

23-04-2018|

Pewnie nie raz słyszeliście, że alkohol tuczy lub alkohol poprawia trawienie i zwiększa metabolizm, dzięki temu wcale nie przytyjemy przy okazjonalnym jego spożyciu. Kilka faktów na temat alkoholu: Alkohol dostarcza 7 kcal w jednym [...]

23-04-201823-04-2018

Bolesne miesiączki

23-04-2018|

Nawet co druga kobieta każdego miesiąca doświadcza katuszy ze strony bóli menstruacyjnych. Ogromny ból w podbrzuszu niekiedy potrafi doprowadzić nawet do omdleń. Dzień lub kilka dni wyjętych z życia. Nie musi tak być! Są na to [...]

23-04-201823-04-2018

Dieta bezmleczna zagraża zdrowiu?

23-04-2018|

Dieta pozbawiona nabiału stosowana w młodym wieku może zagrażać kondycji układu kostnego w późniejszym życiu – ostrzegają brytyjscy naukowcy. Ankieta przeprowadzona przez National Osteoporosis Society (NOS) pokazała, że jedna piąta Brytyjczyków poniżej 25. roku [...]

23-04-201823-04-2018

Czerwone mięso skraca życie

23-04-2018|

Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda potwierdzili szkodliwość spożywania czerwonego mięsa. Jego konsumpcja wiąże się ze zwiększeniem ryzyka przedwczesnego zgonu. Dr Mingyang Song, główny autor publikacji, wyjaśnia, że związek pomiędzy jedzeniem czerwonego mięsa a śmiertelnością pozostawał [...]