NAJNOWSZE ZDROWOTNE INFORMACJE

AKTUALNOŚCI PIASTUN SPZOZ

19-08-201619-08-2016

Ludzie młodzi coraz częściej zapadają na raka jelita grubego

19-08-2016|

Niezdrowy styl życia, a szczególnie zła dieta, otyłość i mała aktywność fizyczna – to główne przyczyny wzrostu zachorowań na raka jelita grubego wśród osób przed 34. rokiem życia. A takich choruje coraz więcej – [...]

19-08-201619-08-2016

Konsumenci przeciwko antybiotykom

19-08-2016|

Rosnąca oporność bakterii na antybiotyki jest w dużej mierze spowodowana prewencyjnym podawaniem antybiotyków zwierzętom hodowlanym. Europejska Organizacja Konsumentów BEUC domaga się powstrzymania tego nagminnego procederu. W wyniku zakażania szczepami opornymi na antybiotyki umiera [...]

19-08-201619-08-2016

Krótkowzroczności można zapobiegać

19-08-2016|

Choć krótkowzroczność wydaje się mieć podłoże przede wszystkim genetyczne, udział czynników środowiskowych w jej rozwoju także odgrywa pewną rolę. Chińscy naukowcy dokonali na tym polu ciekawych obserwacji. Badanie trwało trzy lata i objęło [...]

19-08-201619-08-2016

Co zrobić, żeby uniknąć cukrzycy

19-08-2016|

Z danych Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej wynika, że ponad 70 proc. przypadków zachorowań na cukrzycę typu 2 można by opóźnić, a nawet ustrzec się choroby. Jak to zrobić? Radzi prof. Magdalena Olszanecka – Glinianowicz, Prezes [...]

19-08-201619-08-2016

Blisko 700 tys. Polaków od września zachorowało na grypę

19-08-2016|

Sezon grypowy w pełni. Blisko 700 tys. osób od września zachorowało na grypę, to o 140 tys. więcej niż przed rokiem. Szczyt zachorowania jeszcze przed nami, bo najwięcej osób choruje na grypę od [...]

19-08-201619-08-2016

Wzrośnie bezpieczeństwo alergików w restauracjach

19-08-2016|

Dla osób szczególnie uczulonych na składniki pokarmowe wizyta w restauracji może być potencjalnie niebezpieczna, jeśli nie wiedzą, jaki jest skład serwowanych potraw. Nowe unijne regulacje, które weszły w życie 13 grudnia, zobowiązują restauratorów do [...]