NAJNOWSZE ZDROWOTNE INFORMACJE
AKTUALNOŚCI PIASTUN SPZOZ
Ludzie młodzi coraz częściej zapadają na raka jelita grubego
Niezdrowy styl życia, a szczególnie zła dieta, otyłość i mała aktywność fizyczna – to główne przyczyny wzrostu zachorowań na raka jelita grubego wśród osób przed 34. rokiem życia. A takich choruje coraz więcej – [...]
Konsumenci przeciwko antybiotykom
Rosnąca oporność bakterii na antybiotyki jest w dużej mierze spowodowana prewencyjnym podawaniem antybiotyków zwierzętom hodowlanym. Europejska Organizacja Konsumentów BEUC domaga się powstrzymania tego nagminnego procederu. W wyniku zakażania szczepami opornymi na antybiotyki umiera [...]
Krótkowzroczności można zapobiegać
Choć krótkowzroczność wydaje się mieć podłoże przede wszystkim genetyczne, udział czynników środowiskowych w jej rozwoju także odgrywa pewną rolę. Chińscy naukowcy dokonali na tym polu ciekawych obserwacji. Badanie trwało trzy lata i objęło [...]
Co zrobić, żeby uniknąć cukrzycy
Z danych Międzynarodowej Federacji Diabetologicznej wynika, że ponad 70 proc. przypadków zachorowań na cukrzycę typu 2 można by opóźnić, a nawet ustrzec się choroby. Jak to zrobić? Radzi prof. Magdalena Olszanecka – Glinianowicz, Prezes [...]
Blisko 700 tys. Polaków od września zachorowało na grypę
Sezon grypowy w pełni. Blisko 700 tys. osób od września zachorowało na grypę, to o 140 tys. więcej niż przed rokiem. Szczyt zachorowania jeszcze przed nami, bo najwięcej osób choruje na grypę od [...]
Wzrośnie bezpieczeństwo alergików w restauracjach
Dla osób szczególnie uczulonych na składniki pokarmowe wizyta w restauracji może być potencjalnie niebezpieczna, jeśli nie wiedzą, jaki jest skład serwowanych potraw. Nowe unijne regulacje, które weszły w życie 13 grudnia, zobowiązują restauratorów do [...]