![Imbir, czosnek i chilli](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/to_webp,q_lossy,ret_img/https://piastunzoz.pl/wp-content/uploads/2016/08/czosnek-500x333.jpg)
Co nas rozgrzeje, kiedy mróz nie odpuszcza?
Pomimo że synoptycy zapowiadają w najbliższym tygodniu odwilż, zima nie powiedziała jeszcze ostatniego słowa. Co jeść, żeby się rozgrzać i jednocześnie uniknąć przeziębienia?
Na naszych talerzach powinny zagościć przyprawy rozgrzewające typu: kardamon, cynamon, kurkuma, chilli, imbir itp. Ale zimą warto również jeść warzywa. Idealnym pomysłem na ekspresową zupę jest tajska tom yum, w której będzie zarówno imbir, papryczka chilli, limonka czy czosnek.
Imbir jest idealny na przeziębienie, problemy z trawieniem czy mdłości. Imbir również polepsza krążenie krwi, a także rozgrzewa organizm.
Czosnek to z kolei naturalny antybiotyk, papryczka chilli rozgrzewa, a także pomaga w walce z nadmiernymi kilogramami, bo przyspiesza spalanie kalorii.
Składniki:
– pół cebuli
– 2-3 ząbki czosnku
– trawa cytrynowa
– 1-2 papryczki chilli
– limonka
– korzeń imbiru (ok. 1 cm)
– 2 pomidory
– mleko kokosowe (400 ml)
– ok. 4-6 pieczarek
– krewetki
– 3 łyżki sosu rybnego
– pasta tom yom (ok. 2 łyżek)
– 1- 1.5 l wody
– sól, pieprz
– pół łyżeczki cukru trzcinowego
– kolendra
– makaron ryżowy albo ryż np. jaśminowy
![Zupa](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/to_webp,q_lossy,ret_img/https://piastunzoz.pl/wp-content/uploads/2016/08/zupa-1-500x250.jpg)
Wodę gotujemy, doprowadzając ją do wrzenia. Dodajemy pokrojoną wzdłuż trawę cytrynową, potem wlewamy mleko kokosowe, papryczkę chilli, ścieramy bądź drobno kroimy imbir, dodajemy czosnek, paprykę i pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę gotujemy i dodajemy pastę tom yum. Potem dodajemy pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę i pieczarki pokrojone w plasterki. Następnie dodajemy ok. 3 łyżek sosu rybnego i wyciskamy limonkę. Kiedy wszystkie składniki będą miękkie, dodajemy krewetki. Można posolić, popieprzyć, a także dodać pół łyżeczki cukry trzcinowego.
Na koniec wyciągamy z zupy trawę cytrynową. Zupę podajemy z ryżem jaśminowym bądź makaronem ryżowym. Na wierzch posypujemy kolendrą, która również jest bogata w minerały i witaminy, ma właściwości lecznicze – przeciwzapalne, a zupie doda korzenno-ostry smak.
Źródło: Medexpress.pl