Imbir, czosnek i chilli

Co nas rozgrzeje, kiedy mróz nie odpuszcza?

Pomimo że synoptycy zapowiadają w najbliższym tygodniu odwilż, zima nie powiedziała jeszcze ostatniego słowa. Co jeść, żeby się rozgrzać i jednocześnie uniknąć przeziębienia?

Na naszych talerzach powinny zagościć przyprawy rozgrzewające typu: kardamon, cynamon, kurkuma, chilli, imbir itp. Ale zimą warto również jeść warzywa. Idealnym pomysłem na ekspresową zupę jest tajska tom yum, w której będzie zarówno imbir, papryczka chilli, limonka czy czosnek.

Imbir jest idealny na przeziębienie, problemy z trawieniem czy mdłości. Imbir również polepsza krążenie krwi, a także rozgrzewa organizm.

Czosnek to z kolei naturalny antybiotyk, papryczka chilli rozgrzewa, a także pomaga w walce z nadmiernymi kilogramami, bo przyspiesza spalanie kalorii.

Składniki:
– pół cebuli
– 2-3 ząbki czosnku
– trawa cytrynowa
– 1-2 papryczki chilli
– limonka
– korzeń imbiru (ok. 1 cm)
– 2 pomidory
– mleko kokosowe (400 ml)
– ok. 4-6 pieczarek
– krewetki
– 3 łyżki sosu rybnego
– pasta tom yom (ok. 2 łyżek)
– 1- 1.5 l wody
– sól, pieprz
– pół łyżeczki cukru trzcinowego
– kolendra
– makaron ryżowy albo ryż np. jaśminowy

Zupa

Wodę gotujemy, doprowadzając ją do wrzenia. Dodajemy pokrojoną wzdłuż trawę cytrynową, potem wlewamy mleko kokosowe, papryczkę chilli, ścieramy bądź drobno kroimy imbir, dodajemy czosnek, paprykę i pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę gotujemy i dodajemy pastę tom yum. Potem dodajemy pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę i pieczarki pokrojone w plasterki. Następnie dodajemy ok. 3 łyżek sosu rybnego i wyciskamy limonkę. Kiedy wszystkie składniki będą miękkie, dodajemy krewetki. Można posolić, popieprzyć, a także dodać pół łyżeczki cukry trzcinowego.

Na koniec wyciągamy z zupy trawę cytrynową. Zupę podajemy z ryżem jaśminowym bądź makaronem ryżowym. Na wierzch posypujemy kolendrą, która również jest bogata w minerały i witaminy, ma właściwości lecznicze – przeciwzapalne, a zupie doda korzenno-ostry smak.

Źródło: Medexpress.pl