Śliwki, gruszki, jabłka, pigwa – warto sięgnąć po te owoce jesienią. Dlaczego?
1. Dzika róża
- wygładza, nawilża naszą skórę,
- owoce dzikiej róży działają wzmacniająco.
2. Jabłka
- pektyny zawarte w jabłkach chronią przed zawałem i miażdżycą,
- zawarte w skórce pektyny oczyszczają organizm z trujących substancji,
- zawarta w jabłkach witamina C zapewnia młody i zdrowy wygląd skóry.
3. Śliwki
- poprawiają apetyt i działają korzystnie na trawienie,
- działają antynowotworowo oraz przeciwmiażdżycowo,
- bogate są w witaminy: A, C, E, B6, K, potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez oraz błonnik.
4. Pigwa
- przetwory z pigwy poprawiają odporność,
- pigwa bogata jest w witaminy: C i A,
- napar z pigwy pomaga w walce ze zgagą, refluksem i niestrawnością.
5. Gruszki
- bogate są w witaminy A, C, E i PP, a także w potas, wapń, żelazo i cynk,
- gruszki zalecane są osobom, które mają problemy z kamicą nerkową i zapaleniem dróg moczowych.
6. Żurawina
- uznawana jest za naturalny antybiotyk,
- blokuje wchłanianie cholesterolu i nie pozwala na zatykanie się naczyń krwionośnych.
Źródło: xnews