Słoik miodu.

Coraz chłodniejsze dni sprawiają, że wszyscy zaczynają chorować. Jak się uchronić przed infekcją i wzmocnić odporność, żeby uniknąć przeziębienia i stosowania antybiotyku? Zrób sobie naturalny antybiotyk ze składników, które przeważnie masz w swojej kuchni. Poznaj ich właściwości.

Jak ustrzec się przed infekcją, gdy wszyscy wokół kaszlą i kichają? Najlepiej naturalnie wzmocnić swoją odporność, aby szybko zwalczyć pierwsze objawy przeziębienia i nie dać się chorobie. Sięgnij po produkty, które uznawane są za naturalne antybiotyki ze względu na swoje antyseptyczne i bakteriobójcze właściwości. Połącz te składniki, a uzyskasz najlepszy lek na wszelkie infekcje dla całej rodziny.

Naturalny antybiotyk – właściwości

Czosnek – uznawany jest za najsilniejszy naturalny antybiotyk, ze względu na swoje właściwości bakteriobójcze jest on dwukrotnie silniejszy od syntetycznych antybiotyków.

Cebula – zwiększa odporność, zabija wirusy i bakterie. Oczyszcza także jelita, ponieważ hamuje występujące w nich procesy gnilne.

Chili – ze względu na swój ostry smak i aromat skutecznie oczyszcza drogi oddechowe. Posiada również właściwości przeciwnowotworowe oraz obniża cholesterol we krwi, dzięki czemu usprawnia pracę układu krwionośnego. Zwiększa wydzielanie endorfin, co sprawia, że polepsza nam się nastrój po zjedzeniu potrawy z tym składnikiem.

Imbir – dzięki ostremu smakowi rozgrzewa organizm, usprawnia jego termoregulację, co pozytywnie wpływa na odporność. Jest silnym przeciwutleniaczem, działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie, niszczy wirusy.

Chrzan – można zastąpić nim (tak jak czosnkiem) kurację antybiotykową, ponieważ wykazuje dużo silniejsze działanie na bakterie i wirusy niż syntetyczne antybiotyki.

Kurkuma – działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo.

Naturalny antybiotyk – PRZEPIS

Składniki:

  • 700 ml octu jabłkowego (koniecznie naturalnego organicznego!),
  • ¼ szklanki drobno posiekanego czosnku,
  • ¼ szklanki drobno posiekanej cebuli,
  • 2 świeże papryczki chili,
  • ¼ szklanki startego imbiru,
  • 2 łyżki tartego chrzanu,
  • 2 łyżki kurkumy w proszku lub 2 kawałki korzenia kurkumy.

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Wlej ok. połowę octu jabłkowego do miski, dodaj wszystkie posiekane składniki i dobrze je ze sobą wymieszać.
  2. Całość przelej do szklanego pojemnika, najlepiej słoika w taki sposób, by wypełniła ona 2/3 jego objętości. Dodaj resztę octu jabłkowego, zakręć słoik i odstaw na ok. dwa tygodnie.
  3. Co jakiś czas wstrząśnij słoikiem, żeby wszystkie składniki się ze sobą mieszały.
  4. Po 2 tygodniach odcedź płyn do butelki, a resztę składników połącz z olejem i używaj jako przyprawy do różnych potraw.
  5. Tak przygotowany naturalny antybiotyk możesz długo przechowywać i nie musisz obawiać się, że się zepsuje.

Naturalny antybiotyk – stosowanie

  • grypa i przeziębienie – 1 łyżeczka co kilka godzin
  • profilaktyka i odporność organizmu – 1 łyżeczka dziennie

Pamiętaj, aby nie stosować go na czczo. Najlepiej pić zaraz po posiłku, wtedy się lepiej wchłonie.

Źródło: www.familie.pl