Ryzyko, jakie dla naszego zdrowia stwarza siedzenie – w pracy, w domu, w samochodzie – można zniwelować stosunkowo niewielką „dawką” umiarkowanego wysiłku fizycznego – donoszą naukowcy na łamach czasopisma „The Lancet”.
Podczas konferencji w Warszawie specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia przestawili nową piramidę żywieniową. Jak mówił szef IŻŻ prof. Mirosław Jarosz, dieta ma bardzo duży wpływ na nasze zdrowie.
Od czego zależy długość życia?
– 53 proc. żywienie
– 15 proc. genetyka
– 11 proc. palenie
– aktywność fizyczna 10 proc.
– 5-20 proc. inne przyczyny
Przykłady tego, że odżywianie ma tak znaczący wpływ na nasze życie widać po tym, że mniej osób choruje na raka żołądka i przełyku, rzadziej Polacy chorują na choroby układu krążenia. Spożycie mięsa spadło o 30 proc., Polacy chętniej również jedzą warzywa i owoce. Spożywamy więcej tłuszczów: roślinnych i zwierzęcych, ale niestety skutkiem ubocznym tego jest otyłość.
Podczas konferencji specjaliści przedstawi również nową piramidę żywieniową. Główną rolę w diecie Polaków powinien odgrywać wysiłek fizyczny. – Powinniśmy codziennie co najmniej godzinę być aktywni fizycznie – mówiła Hanna Stolińska-Fiedorowicz.
Na samym szczycie piramidy żywieniowej znalazły się warzywa i owoce i to największa zmiana w porównaniu do piramidy żywieniowej z 2009 r. Wcześniej w podstawie piramidy znajdowały się produkty zbożowe. Ostatnie badania wskazują ponad wszelką wątpliwość, że warzywa i owoce powinny być podstawą naszego żywienia. Dostarczają bowiem wielu bezcennych składników (mineralnych, witamin, polifenoli) i w istotny sposób zmniejszają zachorowalność oraz umieralność na choroby układu krążenia, cukrzycę czy nowotwory. Warzywa i owoce spożywajmy więc jak najczęściej i w jak największej ilości. Powinny stanowić co najmniej połowę, tego co jemy. Pamiętajmy jednak o właściwych proporcjach: 3/4 powinny stanowić warzywa, a 1/4 owoce – powiedział prof. Mirosław Jarosz.
Równie ważne jest picie wody, powinniśmy średnio pić ok. 1,5 l płynów. Na kolejnych miejscach piramidy znalazły się produkty: zbożowe, nabiał, warzywa strączkowe, mięso drobiowe, ryby i tłuszcze roślinne. Eksperci z Instytutu Żywienia i Żywności zalecają ograniczenie soli, a zastąpienie jej przyprawami. Powinniśmy również ograniczyć spożycie cukru. Co ciekawe specjaliści obalili również mity dotyczące kawy. Możemy pić od 3 do 5 filiżanek kawy dziennie. Kawa zmniejsza ryzyko udaru, zachorowania na choroby Alzheimera i Parkinsona. Zmniejsza ryzyko zgonu o 10 proc – powiedział podczas konferencji prof. Mirosław Jarosz.