NAJNOWSZE ZDROWOTNE INFORMACJE

DLA PACJENTA

06-11-201806-11-2018

Szczepienia przeciwko odrze

06-11-2018|Tags: , , |

W związku z wystąpieniem na terenie powiatu pruszkowskiego zwiększonego zachorowania na odrę PIASTUN SPZOZ w porozumieniu z Burmistrzem Miasta Piastowa oraz Powiatową Stacją Sanitarno-Epidemiologiczną w Pruszkowie, zapewnia dodatkową możliwość wykonywania szczepień ochronnych dla zainteresowanych. [...]

14-09-201814-09-2018

Wrzesień miesiącem świadomości raka jajnika, chłoniaków i białaczek

14-09-2018|

We wrześniowej odsłonie kampanii #WczesneWykrycieToŻycie 45 organizacji pacjentów tworzących PKPO oraz znane publicznie osoby przypominają o profilaktyce raka jajnika oraz nowotworów onkohematologicznych – chłoniaków i białaczek. W Polsce, wśród nowotworów strefy intymnej u kobiet, [...]

14-09-201814-09-2018

Nasilenie objawów demencji zależy od pory roku

14-09-2018|

Procesy poznawcze u osób dorosłych – zarówno zdrowych, jak i cierpiących na chorobę Alzheimera – przebiegają najsprawniej na przełomie lata i jesieni, a wyraźnie gorzej zimą i wiosną – ustalili kanadyjscy naukowcy. Wyniki badania [...]

06-07-201806-07-2018

Udar cieplny i słoneczny

06-07-2018|

Latem często słyszymy komunikaty o zgonach na skutek fali upałów. W Europie z tego powodu co roku umiera kilkaset osób. W nagrzanych słońcem autach najczęściej giną dzieci, ale także dorośli, np. stojący w długich [...]

23-04-201823-04-2018

Tężyczka – jak sobie z nią radzić?

23-04-2018|

Tężyczka to nadpobudliwość nerwowo-mięśniowa wynikająca z niedoboru wapnia i/lub magnezu. Tężyczka to bardzo częsty problem, niestety dość trudno ją zdiagnozować, a objawy bywają niecharakterystyczne i mogą imitować inne choroby (pacjenci często odsyłani są z [...]

23-04-201823-04-2018

Czekolada – zdrowa czy nie?

23-04-2018|

Kakao ma cała masę związków odżywczych, o działaniu antyoksydacyjnym i prozdrowotnym. Jakie są korzyści płynące z kakao? • Kakao zawiera wiele polifenoli i fitozwiązków o charakterze antyoksydacyjnym, • Badania wykazały że kakao może modulować [...]