NAJNOWSZE ZDROWOTNE INFORMACJE
DLA PACJENTA
Szczyt sezonu grypowego w pełni, czy dopiero przed nami?
W najnowszych meldunkach epidemiologicznych Narodowego Instytut Zdrowia Publicznego odnotowano pierwsze przypadki śmiertelne z powodu grypy w Polsce w tym sezonie. Liczba zachorowań w ostatnich tygodniach znacząco rosła. Od początku obecnego sezonu grypowego odnotowano w [...]
Solaria – zagrażają zdrowiu, ale wciąż kuszą
Ponad 2/3 osób dorosłych oraz co trzeci nastolatek korzysta z solarium. Mimo świadomości negatywnych skutków dla zdrowia, opalanie jest wciąż powszechnie akceptowane. Takie wnioski płyną z badania przeprowadzonego przez Fundację Medicover w ramach Narodowego [...]
Dzień Kobiet z cytologią
Z okazji zbliżającego się Dnia Kobiet Ministerstwo Zdrowia zachęca wszystkie Panie bez względu na wiek do tego, by zadbać o swoje zdrowie. Do 9 marca będzie można wykonać bezpłatne badania cytologiczne chroniące przed rakiem [...]
Co z tym glutenem?
Gluten to mieszanina białek roślinnych: gluteniny i gliadyny znajdujących się w ziarnach popularnych zbóż, takich jak pszenica, owies, jęczmień, żyto czy orkisz. Wartość odżywcza glutenu jest znikoma, jednak dodaje się go do wielu [...]
Grzybiarzu – bądź uważny – borelioza
Patrząc na ilość osób, które zwróciły się do nas o poradę po “złapaniu kleszcza” podczas grzybobrania postanowiłam podjąć tematykę prewencji przed kleszczami. GDZIE BYTUJĄ KLESZCZE Wbrew utartym przekonaniom kleszcze nie spadają z drzew! [...]
Czy krew pępowinowa kryje lek na na chorobę Alzheimera?
Naukowcy ze Stanford University odkryli białko, które w spektakularny sposób poprawia sprawność starzejącego się mózgu. W największym stężeniu występuje ono we krwi pępowinowej. Zespół prof. Josepha Castellano ze Stanford University w Kalifornii porównał niektóre właściwości krwi pępowinowej oraz pobranej [...]