NAJNOWSZE ZDROWOTNE INFORMACJE
DLA PACJENTA
Czy krew pępowinowa kryje lek na na chorobę Alzheimera?
Naukowcy ze Stanford University odkryli białko, które w spektakularny sposób poprawia sprawność starzejącego się mózgu. W największym stężeniu występuje ono we krwi pępowinowej. Zespół prof. Josepha Castellano ze Stanford University w Kalifornii porównał niektóre właściwości krwi pępowinowej oraz pobranej [...]
Czy będzie przełom w leczeniu grypy?
W śluzie rzadkiego gatunku indyjskiej żaby odkryto związek, który potrafi zneutralizować wirusa grypy, nie czyniąc żadnej szkody komórkom zainfekowanego nim organizmu – donosi czasopismo naukowe „Immunity”. O istnieniu kolorowej żabki Hydrophylax bahuvistara naukowcy dowiedzieli się dopiero w 2015 roku. Płaz [...]
Odkryto biomarkery migreny
W najnowszym numerze prestiżowego pisma naukowego „Nature” badacze z USA donoszą o odkryciu potencjalnego biomarkera migreny epizodycznej. Co to oznacza dla udręczonych migreną pacjentów? Migrena jest dość powszechnym schorzeniem. Szacuje się, że dotyka [...]
Renta z powodu alergii na Wi-Fi
Francuski sąd przyznał rentę w wysokości 500 euro miesięcznie 39-letniej kobiecie cierpiącej na tzw. nadwrażliwość elektromagnetyczną – schorzenie, w którego istnienie wielu ekspertów powątpiewa. Nadwrażliwość elektromagnetyczna (electromagnetic hypersensitivity, EHS) to nazwa grupy objawów [...]
7 powodów, dla których warto pachnieć czosnkiem
Naukowcy z University of Maryland Medical Center obliczyli, że dorosły człowiek może – bez obaw o przedawkowanie jakiegokolwiek ze składników – spożywać codziennie nawet do 4 ząbków czosnku. Może, ale czy powinien? Jednym [...]
Imbir, czosnek, chilli – czyli co jeść zimą?
Co nas rozgrzeje, kiedy mróz nie odpuszcza? Pomimo że synoptycy zapowiadają w najbliższym tygodniu odwilż, zima nie powiedziała jeszcze ostatniego słowa. Co jeść, żeby się rozgrzać i jednocześnie uniknąć przeziębienia? Na naszych talerzach powinny [...]